10 trin til at få succes med dine frøplanter

Du kan begynde at så frøplanter for at spare penge eller måske fordi du ønsker at dyrke en plante, der ikke er så nem at få fat på i butikkerne.

Uanset hvad dine grunde er, så er det muligt, uanset om du har erfaring eller ej. Sørg for at lære det grundlæggende, og du vil opdage, at det at dyrke dine egne frøplanter er et givende job. 

  1. Vælg en beholder Dine beholdere skal være rene, mindst 5-8 cm dybe og have drænhuller. Du kan vælge mellem mange beholdere, f.eks. beholdere i plastik, pap-, tørv- eller yoghurtbeholdere, aviser eller endda tomme æggeskaller. Du kan købe et nybegynderkit, men invester ikke for meget før du er sikker på, at du vil fortsætte med at dyrke frøplanter. Hvis du sår i små beholdere, så skal du flytte dem over i lidt større beholdere, så snart de får de første rigtige blade. Husk på, at bakker og potter fylder meget, så tænk på hvor du vil placere dem før, du starter.
  2. Begynd med jorden Så frøene i steril færdigpakket jord, der er specielt tilpasset formålet. Anvend ikke jord fra haven. Fugt jorden med varmt vand før du putter den i beholderen.
  3. Dobbelttjek plantedybden Så frøene på den dybde, der anbefales på frøposen. En tommelfingerregel siger, at frøene skal dækkes med jord svarende til tre gange frøenes tykkelse, men læs instruktionerne på frøposen nøje. Nogle frø, inklusiv visse salatsorter og løvemund, har brug for lys for at spire, og disse frø bør placeres lige omkring jordoverfladen. Efter såningen sprøjter du jorden med vand, så den igen bliver fugtig.
  4. Vand forsigtigt Anvend altid stuetempereret vand, når du vander dine frøplanter. Lad vand som indeholder klor stå natten over, så kloret fordamper. Anvend ikke destilleret vand. Det er vigtigt, at jorden konstant holdes fugtig, men undgå at overvande, da det gør det nemmere for sygdomme at udvikle sig. Undgå at sprøjte vand på bladene. En nem måde at undgå både det og overvanding på er at dyppe beholderen i vand og lade jorden suge den mængde op, den behøver. Nogle nybegynderkit indeholder en opsugningsmåtte, der leder vandet fra et reservoir til de tørre rødder. Det er den mest sikre metode. Uanset hvad du gør, så husk at vande planterne, ellers så dør de.
  5. Hold på fugtigheden Dæk dine beholdere, da det hjælper med at holde på fugten. I et nybegynderkit følger der for det meste en form for overdækning med. Du kan også bruge en plasticpose eller plastfolie. Fjern overdækningen så snart frøene begynder at spire.
  6. Hold den samme jordtemperatur Frø har brug for varme for at spire – varm jord, ikke varm luft. De fleste frø spirer ved 26° C. En vandtæt varmemåtte hjælper med at holde jordtemperaturen konstant. En anden mulighed er, at du kan stille dem oven på køleskabet eller andet, der er varmt, indtil frøene spirer. Når de har spiret, skal de stå et sted, hvor temperaturen ikke er over 21° C. Frøplanter kan tåle temperaturer ned til ca. 10º C, så længe jordtemperaturen forbliver 18° til 21° C.
  7. Gød dine frøplanter Når planterne har fået anden omgang rigtige blade, skal de gødes. Anvend et flydende middel, der er halvt-fortyndet, en gang om ugen. Efter fire uger anvender du produktet ufortyndet hver anden uge, indtil du planter frøplanterne ud.
  8. Tilfør tilstrækkeligt med lys Utilstrækkeligt lys giver lange og ranglede frøplanter. Sydpå og i et lyst og sydvendt vindue er det nemmere at dyrke kraftige og stærke frøplanter. Længere mod nord kan det være svært at tilføre planten tilstrækkeligt med lys, også i et sydvendt vindue. Ideelt set har frøplanter brug for 14 til 16 timer med direkte sollys. Hvis planterne begynder at bøje mod vinduet er det tegn på, at de ikke får nok lys. Du kan korrigere bøjningen ved at dreje potten, men problemet er, at stænglerne bliver for lange, og det kan man ikke gøre noget ved. Når du anvender el-belysning, skal du vælge f.eks. neonlys med både varmt og koldt lys. Hæng lamperne 5-8 cm over planterne.
  9. Luftcirkulation Luftcirkulation forebygger sygdomme og gør stilkene stærkere. Sæt en vifte foran frøplanterne for at skabe luftcirkulation. Undgå at den blæser direkte på planterne.
  10. Gør planterne hårdføre inden udplantning Inden frøplanterne plantes udenfor, skal de hærdes og tilpasses nye og mere hårde omgivelser. Denne proces kaldes hærdning.