Gøde

Planter

Pleje

Mere om Æble

Art: Malus spp 
Familie: Rosaceae


Sådan plantes æbletræer
For at opnå det bedste resultat bør æbletræer plantes om efteråret eller om foråret. Et æbletræ er hårdført og relativt nemt at dyrke. Det trives i al slags jord, så længe jorden ikke er dyngvåd eller meget rig på ler.

Hver enkelt plante bør placeres med 3-4 meters afstand, for at give træet masser af plads til at vokse. Æbletræer bærer ikke nemt frugt af sig selv og har behov for mindst to sorter, der blomstrer samtidig og kan bestøve hinanden for at producere en god høst. Desuden kræves det, at der er insekter, for det meste bier, der kan foretage bestøvningen, hvilket vil fremme væksten af frugt.

Træet kan vokse under forskellige forhold, men foretrækker fuld sol i et koldt klima. Det har svært ved at vokse i ekstremt koldt vejr, hvor temperaturen når under -20 oC. Det ideelle sted er en bjergrig region, der er placeret 600-1000 meter over havets overflade.

Det er vigtigt at vande træet for at få en god høst. Æbletræer kan ikke tåle udtørring og bør vandes regelmæssigt indtil det vokser stødt. Vandingen reduceres 1 måned før træet høstes.

Træet bør beskæres i juni og igen i august, hvis det er nødvendigt, for at fjerne rodskud. Fjern desuden dårligt udviklede eller misformede frugter for at sikre, at al næring går til de friske.

Æbletræer skal beskæres regelmæssigt, specielt når de er hvilende og ikke bærer frugt, da de ellers vil vokse kraftigt og nemt kan blive svækket.   

Hvornår bør man høste æbler?
Æbletræet vokser kraftigt og kan blive 10 meter højt. Dets bark er glat, og bladene er ovale, spidse, mørkegrønne og med savtakkede kanter. Det blomstrer i april med smukke blomster, der er hermafroditter, har 5 kronblade og er hvid-lyserøde i farven. 

Frugten ligner lidt en fladtrykt globus og findes i mange forskellige størrelser afhængig af sorten. Æbleskrællen er gul, rød eller grøn mens frugtkødet er hvidt eller gult.

Den meste kendte er underarten pumila Malus communis, og de fleste æblevarianter, der kan købes i dag stammer fra denne art. 

Æbler høstes fra juni til oktober afhængig af varianten. Da æbletræet er løvfældende, er det modent, når frugten begynder at falde af. For at sikre at næringen går til de frugter, der vokser, bør du plukke de svage så tidligt som muligt.

Æbler holder sig længere, hvis du opbevarer dem koldt, efter de er høstet.