Gøde

Planter

Pleje

Mere om Agurk

Art: Cucumis sativus
Familie: Cucurbitaceae


Agurken hører til græskarfamilien, som inkluderer zucchini, squash og græskar. Selve planten er en krybende ranke med små, smukke og gule papirlignende blomster, som bliver til agurker. 

Agurken varierer meget i længde og tykkelse, fra cigarstørrelse til omkring 60 cm.

Agurken trives i et varmt klima og bør dyrkes i drivhuse i områder, hvor forholdene er køligere. Det er dog i dag muligt at finde nye gode varianter, der kan tåle køligere forhold. Disse modnes og er smagfulde, selv hvis sommervejret er skuffende. 

Sådan plantes agurker
Agurker har behov for næringsrig, fugtig jord og varme for at producere en god høst. Forbered jorden på forhånd og tilsæt meget organisk materiale eller dyrk dem i store beholdere fyldt med kompostjord af god kvalitet.  

Agurker kan dyrkes ved frø sidst på vinteren eller først på foråret eller købes som udplantningsplanter om foråret eller først på sommeren.

Hvis du anvender frø og dyrker agurkerne i et drivhus, skal temperaturen konstant være 21oC. Hvis drivhuset er opvarmet, kan du så frøene sidst på vinteren eller først på foråret, eller alternativt fra midt på foråret til sidst på foråret i et uopvarmet drivhus.

Så hvert enkelt frø i ét hul og på højkant, så det ikke rådner. Sæt frøene i små beholdere. Når de første rigtige blade begynder at titte frem, flyttes de over i en beholder på 13 cm.

Når du planter agurker udendørs, skal der sås tre frø pr. beholder sidst på foråret. Er der tale om varme og solrige haver, kan du så frøene direkte på ca. 2cm dybde. Fjern skud og tynd ud så kun de kraftigste planter bliver tilbage. Hvis du har plantet i beholdere, så plant dem ud, når planten har en stærk, fast rodknold.

Rankerne er stærke og vokser hurtigt, så de har brug for den rette støtte, enten fra et espalier, blomsterpinde eller wigwams. Rankerne bindes fast med jævne mellemrum. Sørg for at holde jorden fugtig.  Dækningsmateriale af sort plastik vil holde på fugten og forhindre, at frugterne rådner, hvis rankerne vokser langs jorden.  

Når agurkeplanten har udviklet seks eller syv blade, nippes toppen af, for at fremme udviklingen af sideskud.  Agurkerne er klar til at høstes, når toppen på frugten ikke længere er spids men rund. Det er vigtigt at blive ved med at plukke dem, for hvis de får lov at blive siddende på ranken, vil de forhindre nye i at udvikle sig.

Hvis du vælger de sygdomsresistente sorter, så får du ingen problemer med dem. Hvad angår squash, så kan meldug på bladene være et problem. I drivhuset kan mellus og spindemider angribe agurkeplanten.