Gøde

Planter

Pleje

Mere om Buksbom

Art: Buxus
Familie: Buxaceae 


Selve buksbomplanten er ikke særlig bemærkelsesværdig. Bladene er små, ovale og modsatstillede. De små gul-grønne blomster er heller ikke noget specielt. Buksbom er dog alligevel uundværlig i haven, fordi den kan formklippes, så du kan forme alt fra pyramider til påfugle.  

Buksbomplanten giver din have et mere formelt udseende. Den kan anvendes som hækplante, afskærmning, forskellige figurer, i krukker hvor den er formet som en proptrækker eller som runde ”vagter”, der står på hver sin side af en hoveddør.

Buksbom Suffruticosa har små, velformede blade og er særdeles anvendelig som en lav hæk eller parterrehave. Der findes mange varianter, f.eks. dem der har brogede blade, som den hvidkantede Aureovariegata, mere kompakte varianter som Compacta, der danner bakker, den aflange og smalle Graham Blandy og Buxus balearica der har store runde blade.

Sådan plantes buksbom
Buksbom trives et sted i haven, hvor der er sol eller delvis skygge, og den tåler vind. Den kan vokse i al slags jord, så længe jorden ikke er dyngvåd. Med undtagelse af Buksbom Hansworthiensis, så vokser buksbom langsomt. 

Hold din buksbom figurklippet og med tydelige konturer ved at klippe den med en havesaks eller en saks beregnet til formklipning. Stammerne kan beskæres hårdt sidst på foråret for at fremme væksten.

Buksbomskimmel, der angriber blade og stammer, kan ødelægge og endog dræbe planten, hvilket er blevet et reelt problem. Buksbomskimmel kan sidde på en plante, du tager med hjem i haven, så det kan anbefales, at man isolerer købte planter i tre uger inden man planter dem for at være sikker på, at de ikke er smittede. Hvis sygdommen viser sig, fjernes og ødelægges de inficerede planter, men hvis den forekommer på en moden plante, som du ønsker at beholde, kan du skære de inficerede dele af, ordne jorden ved at fjerne de blade, der er faldet af og behandle med et svampedræbende middel.

Formering af buksbom
Tag halvmodne buksbomstiklinger om sommeren. Stiklingerne slår nemt rødder i sandholdig eller grusholdig jord, så hvis du er tålmodig, kan du dyrke din egen parterre eller hæk fra stiklinger.