Dyrkning af citrustræer

Det er en fornøjelse at dyrke små citrustræer derhjemme. Træerne får blanke blade, duftende blomster og farverige frugter, som du kan spise. Det bedste er at have træerne indendørs om vinteren og udendørs om sommeren.

Kom godt i gang

Vælg dværgcitrus, der er podet på Flying dragon grundstammer, selvom de kan være svære at få fat på. De bliver normalt 90-150 cm høje, når de plantes i potter.

Grundregler for dyrkningen

 • Beholderen: Vælg en potte, der ikke er for tung, så du nemmere kan flytte den (eller sæt den på hjul). Tag en 25-30 cm beholder til et 1-årigt træ, og en 35-40 cm potte til et 2-3 år gammelt træ. Undgå at plante et lille træ i en for stor krukke. Sørg for at der er huller til dræn.
 • Jord: Anvend en færdigpakket, let jordblanding uden vandabsorberende krystaller.
 • Lys: For at vokse og trives så godt som muligt har citrustræer behov for 8-12 timers sol dagligt, og derfor er et drivhus fremragende. I vores nordlige klima placeres træet i et vindue, der vender mod syd eller sydvest for at få lys om vinteren. Det er nødvendigt at supplere med ekstra lys ved hjælp af specielle lamper.
 • Vanding: Citrustræer vil hverken have for tør eller for våd jord. Vand rigeligt og lad derefter jorden tørre delvist ud, men lad ikke træerne begynde at visne. Lad aldrig træet stå i vand.
 • Fugtighed: Manglen på fugtighed om vinteren er en af de største udfordringer i forhold til at dyrke citrustræer indendørs. Sprøjt planterne, anvend en luftfugter eller placer planterne over et kar fyldt med vand. Hold planterne langt væk fra varmeapparater og beskyt dem mod træk.
 • Gødning: Så vidt det er muligt skal du anvende citrusgødning, der indeholder mikronæringsstofferne jern, zink og mangan. De fleste organiske citrusgødningsmidler mangler disse næringsstoffer, og i det tilfælde kan man tilsætte tanggødning. 
  Følg altid brugsanvisningen på produktet. Mens træerne står indendørs, anvender man den halve mængde gødning. 
 • Blomster og frugt: Citrustræer blomstrer normalt mest om foråret, men det er ikke ualmindeligt, at planten har enkelte blomster hele året. Det er almindeligt, at citrustræer blomstrer og bærer moden frugt på samme tid. Blomsterne bliver bestøvet af vinden. Når de står indendørs, så ryst dem grundigt, så bestøvningen kan finde sted.
  Lad ikke frugten modnes det første år, men lad al energien gå til at udvikle sunde grene og rødder. Det tager 6-12 måneder for frugten at modnes, afhængig af hvilken art der er tale om. Hvornår er frugten moden? Når den er tung og mørk i farven er den sikkert moden, men den bedste måde du kan afgøre det på er ved at smage på frugten.
 • Beskæring: Du kan beskære træet når som helst i løbet af året for at forme træet og forhindre, at det bliver for stort. En anden måde at begrænse størrelsen på er ved hvert 3-5 år at tage planten op af beholderen og beskære rødderne et par cm. Benyt samtidig lejligheden til at tilføre ny jord.
 • Årlig flytning: Sæt citrustræet udenfor, så snart temperaturen forbliver over 4 °C. Du tilpasser planterne til klimaet udendørs ved at placere dem et sted i skyggen, hvor der er læ i et par timer om dagen. Forøg tiden gradvist, så de til sidst bliver ude natten over. Følg det samme princip til at hærde frøplanter. På samme måde skal træet vænnes til at stå indendørs, hvor der er mindre lys, når efteråret kommer, og der sætter du træet i skyggen ca. 2 uger før, du flytter dem indendørs.