Dyrkning i drivhuset

Drivhuset er det perfekte sted at dyrke en masse spiseligt, da det giver et stabilt miljø, hvor der kan produceres en fremragende høst.

Når du dyrker grøntsager og frugt i et drivhus, kan du forlænge sommerens varme og lys, og give dem mere tid til at udvikle deres smag. Udendørs får grøntsagerne og frugterne måske ikke mulighed for at modne helt, før efterårsvejret sætter ind.   

Da drivhuset beskytter planterne mod vind og vejr, kan de sås direkte fra frø og således spire og vokse uden problemer.

Nedenstående guide giver dig en oversigt over afgrøder, du kan dyrke i drivhuset:

 • Basilikum Basilikum vokser bedre i drivhuset, da den kræver læ, varme og lys. Det er nemt at købe færdigdyrket basilikum, så det er umagen værd at dyrke nogle mere usædvanlige sorter og anvende disse i køkkenet i stedet for de traditionelle.

  Basilikum med lilla-grønne blade, neapolitansk basilikum og den lille kompakte græske basilikum er alle meget aromatiske, smagfulde og giver en god kontrast. Alle sorterne kræver det samme, planterne skal vandes om morgenen.

  For at planterne forbliver store og buskede skal du høste ved at plukke fra toppen af stilkene.

 • Spansk peber Både peberfrugter og spansk peber er gode at dyrke i et drivhus. Man sår frøene om foråret ved 20oC, og når de vokser op, så flyttes de over i små krukker, hvor de får lov at vokse, inden de plantes ud i store beholdere.

  Du kan høste sidst på sommeren og først på efteråret.

 • Citrusfrugter Disse frugter anses ofte for vanskelige at dyrke, men i virkeligheden er de nemme at passe og passer perfekt i de frostfrie drivhuse, hvor deres smukke hvide blomster giver en herlig duft.

  Der kræves en minimumstemperatur på 10oC for, at frugten kan udvikles og modnes. Du bør ikke plante stiklinger, for de vil ikke bære frugt, før planten er så stor, at den ikke kan være i drivhuset. Køb i stedet et ungt træ og sæt det enten i specialkompost til citrustræer eller kompost blandet med groft sand.

  Vand rigeligt om sommeren, men mere sparsomt fra efteråret til foråret, hvor du også bør beskære træet, såfremt det er nødvendigt.

 • Agurk For år tilbage dyrkes agurker ofte kun i drivhuse, men nu findes der mere hårdføre hybrider, som også kan dyrkes udendørs. Det er dog nemmere at dyrke de traditionelle lange varianter i det beskyttede miljø i drivhuset og dermed nyde en tidligere høst fra midt på sommeren.

  Frøene skal sås liggende i 20oC, og de skal have lov til at vokse ved minimum 15oC. Derefter kan du plante dem ud i et bed i drivhuset eller i specielle poser.

  Rankerne har brug for støtte, enten ved hjælp af høje pinde eller ved at de hænges fast i snore i loftet. 

 • Urter Om vinteren ophører urter med at være produktive eller også dør de helt. Men hvis du graver dem op og sætter dem i krukker samt giver dem en ensartet temperatur og meget lys, varme og vand, så kan du få dem til at vokse igen.

  Drivhuset er også egnet til at dyrke mindre hårdføre urter som f.eks. citrongræs, der er en populær ingrediens i thairetter.
 • Salat Salatsorter kan sås tidligere i drivhuset end udenfor, hvilket giver en forårshøst. De fleste former for salat er ikke glade for sommervarme, men når det kølige efterårsvejr sætter ind, trives de igen.

  Hvis du tidligere har brugt plantesække til tomater og agurker, kan du bruge dem til at dyrke salat-frøplanter, som vil være tilfreds med det lave niveau af gødning, som er tilbage i poserne.

  For at opnå det bedste resultat bør du anvende de salatsorter, der anbefales at sås sidst på sommeren og høstes om vinteren.

 • Jordbær Når jordbær dyrkes i drivhuse udsættes de ikke for snegle og andre skadedyr, og de rådner heller ikke pga. den våde jord. De giver også en bedre høst, og har tendens til at have mere smag. Planterne må imidlertid udskiftes årligt.

  Planter i potter stilles ind i drivhuset sidst på vinteren eller først på foråret. Når de blomstrer, skal de bestøves ved hjælp af en børste eller en pensel.

  Jordbærplanterne bør derefter gødes med flydende gødning hver uge, indtil frugterne begynder at blive røde. De skal plukkes, når de er ensartet røde.
   
 • Tomater At høste en masse søde, smagfulde tomater er noget af det bedste ved at dyrke i drivhus.

  Der findes mange typer af tomater, der kan dyrkes, så det bedste er at vælge mange varianter, der spænder fra bøftomater til cherrytomater. De kan enten dyrkes i beholdere eller direkte i jorden. Lad aldrig jorden blive tør.

  Sideskud skal fjernes regelmæssigt, og hovedstammen skal støttes med snore eller pinde og skæres af, når den har 5-6 blomsterklaser.