Efterårets insektinvasion - vær forberedt!

Efteråret betyder, at insekterne leder efter et nyt hjem - dit hjem!

Når dagene bliver kortere, og temperaturen falder, så begynder insekterne at søge efter overvintringssteder. Mens du selv planlægger at bruge den kommende tid indendørs, hvor der er tørt og lunt, så tænker insekterne på samme måde og tror, at dit hjem kan være paradis for dem.  

Når insekterne begynder at kravle, hoppe eller på andre måder at finde vej ind i dit hjem, så er det for at søge beskyttelse for vintervejret. En åben dør, en revne i facaden eller en hvilken som helst åbning ind til dit hjem vil være en invitation til, at de kan komme ind og overvintre.

Inden for i dit hjem vil insekterne befinde sig i en dvaletilstand (diapause). De tilbringer denne hvileperiode i små hulrum, kryberum eller på lofter. 

Hvad er baggrunden for insektinvasionen?
Der er flere årsager til insekternes årlige vandringer. De vigtigste er dagens længde og temperaturen. Kortere dage og køligere vejr signalerer, at det er tid til at finde et overvintringssted. Selv insekter, som lever under jorden, som for eksempel larverne i din græsplæne, modtager signaler, der fortæller dem, at de skal bore sig dybere ned i jorden. Deres signal er jordtemperaturen, og når jorden bliver koldere, graver de sig dybere ned.

Hvorfor lige mit hus?
Der kan være mange grunde til, at insekterne vælger dit hus, og nogle af disse grunde er det kun insekterne, der kender til.

  • Det er ikke udsædvanligt, at insekter samles i tusindvis på syd- og vestvendte vægge. Disse vægge holder på solens varme, og varmer dermed de kolde insekter.
  • Visse farver tiltrækker bestemte insekter. Stinktæger og klyngefluer har for eksempel tendens til at samle sig på lyse overflader.
  • Løbebiller har tendens til at invadere huse, hvor havens beplantning er tæt på huset.
  • Tusindben bevæger sig fra fugtige rabatter, der er rige på kompost til fugtige kældre.
  • I et varmere klima søger myrer og kakerlakker indendørs, når det bliver efterårsvejr.
  • Når insekterne overvintrer i dit hus, så har forskere mistanke om, at de efterlader kemiske spor, som tiltrækker de kommende genrationer.

En anden grund til at insekterne vælger dit hus er simpelthen fordi de ikke skelner mellem barken på et træ og træfacaden på dit hus. Begge har overlappende kanter, som danner sprækker, der er ideelle at overvintre i, og for insektet giver begge dele den samme beskyttelse.