En guide til haveredskaber

Det er nemmere at dyrke frugt og skabe en have for hele familien, hvis du investerer i haveredskaber af god kvalitet. Nogle haveredskaber har mange anvendelsesmuligheder, mens andre er udviklet til et specielt formål.

Det rette udstyr gør opgaven i haven meget mindre anstrengende. Haveredskaber af god kvalitet holder længere og vejer ofte mindre, hvilket gør dem mere enkle og hurtige at anvende. En motorsav af god kvalitet gør f.eks., at havearbejdet går både hurtigere og nemmere.

Hvilke haveredskaber bør jeg have i min have?
Når du køber haveredskaber, så tænk over hvad du personligt har brug for, så du udvælger de rigtige redskaber. Husk at tænke på din komfort og vælg ergonomiske redskaber, der passer lige til dig. Prøv at mærke hvordan det føles at holde værktøjet i hånden, og når det er en spade, du er på udkig efter, bør du også tænke på din højde, for at finde den, der passer bedst til dig. Og husk på, at jo bedre kvalitet du køber, jo længere holder det.

Her er en liste over haveredskaber, som kan være gode at have:

  1. Spade Det er det vigtigste redskab, når det kommer til at grave og vende jorden, specielt på store overflader. Det er meget nemmere at grave et bed, når du har en spade af god kvalitet. Et blad i rustfrit stål holder længere og er stærkere, og selvom det er dyrere, så er det en god investering at købe en spade med træhåndtag, da det er mere behageligt at bruge i længere tid.

  2. Sekatører/havesakse Sakse specielt til haven! Det er små, meget nyttige haveredskaber, der er nemme at bruge og ideelle til beskæring eller til at tage stiklinger. Invester i nogen med skarpe blade og ergonomisk design. Bladene på havesakse bør altid holdes skarpe, det gør beskæringen nemmere.

  3. Grensaks En grensaks er udstyret med et langt håndtag, så det er nemmere for dig at nå grenene. Grensakse er ideelle til at give træerne form, og den gør det nemt at klippe mellemstore grene.

  4. Havesav En havesav er god at have, når du skal skære tykkere grene. Vælg en smal model, så du nemmere kan få fat i tætsiddende grene.

  5. Flishugger I frugthaven skal man fjerne alle kviste og grene fra jorden. Hvis du investerer i en flishugger, bliver det nemmere at komme af med kvistene og grenene.

  6. Opbindingsbånd For at støtte træerne mens de vokser, skal du bruge opbindingsbånd, så du nemt kan binde træet fast til f.eks. en pæl.

  7. Sprøjteudstyr Frugttræer kan blive angrebet af mange forskellige parasitter og skal beskyttes med et bekæmpelsesmiddel. En pumpesprøjte eller tryksprøjte er nyttige haveredskaber til hurtigt at kunne sprøjte høje og omfangsrige træer. Der findes sprøjter i forskellige størrelser.

  8. Frugtplukker Det er meget givende at høste frugt, og en frugtplukker er et meget praktisk værktøj, der hjælper dig med at nå de frugter, der sidder i toppen af træet. En frugtplukker består af en indbygget rustfri stålkniv, der overskærer stilken på frugten, hvorefter den indsamles i en pose.

  9. Vandingsanlæg Vanding er vigtigt for at holde frugttræerne sunde. Et sprinkleranlæg gør, at du kan vande din have, også selvom du eventuelt er på ferie.