Er du på jagt efter bladlus?

Følelsen, når man kommer ud i haven og ser bladlusene invadere og ødelægge, det hårde arbejde, du har lagt i den, er ikke sjov. De små kravl trænger sig også på blomsterbedene og suger næring ud af planterne og sprøjter samtidig en gift ind, som får bladene til at rulle. Nu handler det om at handle hurtigt, inden de gør for stor skade i haven!

Hvem er det, der kryber blandt planterne?

Der findes forskellige typer bladlus – grønne og sorte. Mange gange er bladlusene også artsspecifikke, hvilket betyder, at de kun går på en eller nogle få vækster.

Bladlusene bliver ikke så store, ca. 1,5-2,5 mm lange, men de er nemme at opdage, fordi de ofte findes i store grupper. At de er så mange hænger også sammen med, at de kan forplante sig uden befrugtning, og at de føder levende unger. I takt med, at de forøger sig så hurtigt, har bladlusene også brug for megen protein, som de suger ud af planterne.

Men bladlusene efterlader sig også kulhydrater i form af honningdug, som myrer og fluer elsker. De passer gerne på bladlusene og sørger for at placere den på andre planter rundt om for at få så megen honningdug som muligt.
Derimod opbygges der, hvis myrerne ikke spiser honningduggen op, til sidst sortskimmel på planten, og det er ofte der, man opdager dem.
 

Til kamp – forskellige bekæmpelsesmetoder

  • Spul bladlusene bort med en hård vandstråle, så de havner på jorden, hvorfra de ikke kan klatre op igen. Men det forhindrer dog ikke, at de efterlader æg, som kan klækkes. Så hold lidt øje med det bagefter.
  • Klem bladlusene ihjel langs stilke og blade. Men vær forsigtig, så knopper og stilke ikke knibes af.
  • Bladlusene har også naturlige fjender som f.eks. mariehøns. De spiser dem gerne med god appetit. Så dem må du ikke fjerne!
  • Der findes også forskellige insektmidler, der kan anvendes mod bladlus.
  • Det er også en god metode at vande planterne meget. Bladlusene elsker udtørrede planter, fordi de har en høj koncentration af sukkeropløsning. Så sørg for at vande meget!
  • Gød dine planter, så de har en større modstandskraft mod at blive angrebet.