Forstå de forskellige typer af ukrudt

Invaderende og ødelæggende ukrudt er ofte den største udfordring for en haveejer. Ukrudt har stor tilpasnings- og overlevelsesevne og kan stort set vokse overalt.

Selv den mest velplejede have er ikke immun over for ukrudt, og hvis ikke det behandles, så spreder det sig vidt og bredt.

Ukrudt kan inddeles i 2 hovedgrupper:

  • Etårigt ukrudt Vokser via frø og er færdigudviklet i løbet af en sæson, hvorefter det dør, men efterlader store mængder frø, som kommer til at vokse i den følgende sæson. Etårigt ukrudt vokser hurtigt og kan dermed producere store mængder af frø, som forbliver levedygtige i jorden i flere år. Noget etårigt ukrudt, som f.eks. fuglegræs, kan have flere livscyklusser hvert år. Det gælder om at bekæmpe dem inden, de blomstrer.

  • Flerårigt ukrudt Kan leve i mange år og producerer store mængder frø hver sæson. Det kan overleve vinteren ved at gemme næring i rødderne eller stilkene og er derfor mere vanskeligt at håndtere end etårigt ukrudt. Flerårigt ukrudt får nye blade om foråret, som visner om efteråret. Når man bekæmper flerårigt ukrudt handler det om at dræbe eller fjerne alle spor af rødder og stilke.

Sådan bruger du bedst ukrudtsmidler fra SBM

  1. Sørg for at vælge det rigtige produkt og den rette mængde til den overflade, du skal behandle, afhængig af hvor ukrudtet vokser. Køb kun den mængde, du skal bruge til en sæson. 
  2. Anvend ukrudtsmidlet, når det er vindstille, så du ikke rammer planter, du ønsker at beholde.
  3. Ukrudtsmidler er mest effektive, når ukrudtet gror, hvilket for det meste er mellem marts og september.
  4. I tørre perioder bør du vande det område, du ønsker at behandle et par dage før du sprøjter med ukrudtsmidlet. Det er dog ikke hensigtsmæssigt at anvende ukrudtsmidler i meget tørre perioder eller i perioder, hvor ukrudtet ikke vokse.
  5. Sørg for at holde børn og husdyr væk fra det behandlede område, indtil ukrudtsmidlet er tørret. Alle SBMs ukrudtsmidler er godkendte og kan anvendes i private haver.
  6. Hvis du har planteædende husdyr som f.eks. marsvin, kaniner eller skildpadder, bør du holde dem væk, indtil ukrudtet er dødt. Dette er fordi, at nogle ukrudtsmidler kan gøre, at ukrudt der smager dårligt bliver velsmagende og omvendt.
  7. Frem for alt bør du være forsigtig med rester af ukrudtsmidlet. Du må aldrig hælde det i afløbet. Læs vejledningen på ukrudtsmidlet og følg SBMs instruktioner.