Forstå insektinvasionen

Ligegyldigt om det drejer sig om en enkelt larve eller en sværm af græshopper, så er det aldrig sjovt at håndtere invaderende insekter.

Insekter søger beskyttelse

Når insekterne søger indendørs om vinteren, så er det ikke for at plage dig og din familie, men for at søge ly.  

Om vinteren er insekterne i dvale, også kaldet diapause. Mange insekter, der overvintrer som fuldvoksne, producerer et kemisk antifrost middel i blodet, der forhindrer, at de fryser ihjel. Det gør, at de kan overvintre under bark eller visne blade og overleve indtil foråret, hvor deres blod igen skifter tilbage og tilpasses de varme vejrforhold.

På trods af denne tilpasning for at overleve vinteren, så findes der flere insekter, som f.eks. stinktæger, som udsætter vinterdvalen og i stedet søger efter varmere steder, når temperaturen falder. Det er derfor, at de søger ind i dit hjem.

Insekter formerer sig ikke om vinteren. Mange af dem vil ikke engang overleve, men dem som gør, vil vågne fra deres vinterdvale, når de mærker varme, og derfor kan man nogen gange se insekter, der farer rundt på en solrig vinterdag.

Fugtighed spiller en rolle
De fleste insekter har problemer med at regulere deres kropsfugtighed, så de opsøger fugtige steder. Det er grunden til, at du vil opleve mange insekter som f.eks. biller, edderkopper og tusindben i kælderen om efteråret. Hvis du holder kælderen så tør som mulig, vil det formindske antallet af insekter, der søger efter et fugtigt sted at tilbringe vinteren.

I dele af huset, som f.eks. køkkenet og badeværelset, vil du også kunne opleve insekter, der søger fugtige forhold, og disse steder er det ikke ualmindeligt at opdage myrer eller ørentvister i vasken. Vasken bliver mindre tiltrækkende, hvis du tørrer den af, inden du går i seng.

Rovinsekter og deres bytte
Når du opdager insekter i dit hjem, så find ud af, om det er nogen, der er der hele året, eller det er nogen, der vandrer rundt. Insekter som græsbiller, løbebiller, ulve-edderkopper og klyngefluer kan være potentielle overvintringsgæster, mens skolopendre, edderkopper og sølvfisk kan findes hele året, hvis de finder noget at spise i dit hjem. 

Når dit formål er at reducere antallet af insekter, bør du finde ud af, om der er tale om rovinsekter eller deres bytte. Skolopendre og edderkopper spiser andre insekter. Hvis du udrydder deres bytte, vil de sulte ihjel. Sølvfisk, der kan blive op til 8 år gamle, tager for sig af fugtige bogomslag, kort eller andet stivelsesholdigt. Hvis du reducerer fugten, vil de forsvinde.

Håndtering af ubudne gæster
Hvad skal du gøre, når du opdager en masse invaderende insekter? Dræb fluerne og knus edderkopper, myrer, skolopendre og sølvfisk. Men pas på når du knuser sølvfisk, for det giver pletter på lyse overflader. Tusindben udtørrer og er derfor lettere at støvsuge op.

Vær forsigtig, når du dræber biller og stinktæger, da de udsender en ubehagelig lugt. Det er bedre at fange dem eller støvsuge dem op. Derefter putter du støvsugerposen i en plasticpose og lukker den. Fjern den fra dit hjem, hvis du har opsamlet mange insekter, da nogle af dem muligvis vil overleve og finde vej ud af posen.  

Selvom du allerede har opdaget insekter i dit hjem, så er det ikke for sent at gøre noget ved det – hverken ude eller inde – for at mindske eller forhindre, at flere insekter finder vej ind.