Pleje

Mere om Gladiolus

Species: Gladiolus
Family: Iridaceae


Gladiolus blomstrer fra juli til oktober. Den har lange stilke med store tragtformede og farverige blomster. Stilkene er store og har blomster på den ene side.     

Gladiolus bruges ofte til buketter på grund af dens smukke og velduftende blomster, men den egner sig også godt til at live haven op.

Gladiolus findes i mange farver f.eks. lyserød, rød, lilla og hvid. 

Hver stilk kan danne en til flere blomster, hver gang de blomstrer. Gladiolus bliver for det meste 75-120 cm høje.   

Sådan plantes gladiolus
Gladiolus plantes i begyndelsen af foråret, så snart jorden er klar efter vinteren. De kan plantes når som helst mellem marts og juni og bør placeres et sted, hvor der er direkte sollys.

Gladiolus er en forholdsvis hårdfør plante, som trives i veldrænet og fugtig jord. Hvis det er nødvendigt, bør jorden være velgødet og forberedt på forhånd. De plantes 10-16 cm under jordoverfladen og om nødvendigt tilsættes der sand for at sikre et godt dræn.   

Planten vil blomstre 3 måneder senere, og i den tid bør jorden holdes fugtig ved regelmæssig vanding. En anden mulighed er at tilsætte 2-4 cm dækningsmateriale for at holde jorden fugtig. Dette afhjælper desuden ukrudtsvækst.  

Hvis du skærer blomsterne af, bør du sørge for, at 10 cm af stilken og bladene stadig sidder på rodknolden, så den kan forny sig det følgende år.

Formering af gladiolus
Gladiolus formeres ved deling. Efter den er afblomstret tages løget op, deles og genplantes.