Gør dine frøplanter stærkere inden udplantning

Før du tager dine frøplanter fra vindueskarmen og ud i haven, så skal de vænne sig til at være udendørs.

Den proces, hvor planter, der har stået beskyttet indendørs, tilpasses udendørs vind- og vejrforhold, kaldes hærdning. Det bør være en langsom proces, der varer en til to uger, for så vil du få robuste planter, der er klar til at modstå de vejrforhold, de nu bliver udsat for. Hvis du ikke går langsomt frem, risikerer du, at planterne brændes i solen, skades eller måske dør.

Start i det små
Du bør hærde frøplanterne i 6-14 dage. Metoden går ud på, at du gradvist øger, hvor længe planterne står udendørs. Vand mindre i denne periode. Du skal ikke lade planterne visne, men de skal heller ikke vænnes til, at jorden hele tiden er tilpas fugtig.
Stop med at gøde planterne 3-4 dage før du planlægger at starte hærdningen, og genoptag først gødningen, når du planter dem ud i haven.

Beskyt dem
I begyndelsen placerer du frøplanterne et sted udenfor, hvor de er beskyttet mod vind og direkte sollys. De følgende dage lader du planterne stå i filtreret sollys i 30-60 min. Lad dem gradvist stå i direkte morgensol og endelig i fuldt solskin midt på dagen. Når hærdningen er ved at være overstået, skal planterne eksponeres for den samme mængde sol, som de vil opleve, når de er plantet i haven.

Tag frøplanterne indenfor de første to nætter. Hvis det er for svært at flytte dem, så sæt dem et sted, hvor der er delvis skygge i et par dage. Under et træ, et bord eller i en døråbning er alle fine steder at placere dem. Du kan også placere dem ved siden af en bygning, hvor skyggen fra bygningen beskytter planterne. Efter tre til fire dage kan du flytte dem til et mere solrigt sted.

Pas på temperaturen
Hold øje med den forventede nattetemperatur. Hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet, så flyt frøplanterne indendørs eller dæk dem med a spun-polystyrene row cover, som beskytter planterne mod frost, men lader sollys og vand trænge igennem. Du får den bedste beskyttelse, hvis stoffet ikke rører planterne.  

Hvis det ikke bliver for koldt, så lad planterne blive ude om natten fra og med den tredje eller fjerde nat. Sæt dem op ad en væg eller under et bord, så de beskyttes. Fra og med den sjette nat kan du lade dem stå udenfor uden beskyttelse.

Tid til udplantning
Når du har hærdet planterne i en uge til ti dage, vil du opdage, at deres stilke bliver kraftigere. Plant dine planter ud, når det er overskyet eller let regnvejr, og når det er vindstille. Vand dem med gødning der er fortyndet, så det består af 50 % gødningsmiddel og 50 % vand.

Efter udplantningen skal planterne fortsat beskyttes mod hård vind, frost, hagl eller kraftig regn. Beskyt planterne under spande, stof eller en dyrkningsklokke. En ca. 4 liters plastbeholder hvor bunden er taget ud kan sagtens anvendes som klokke.