Grunde til hvordan man bedst plejer sine buske og hækken i sæsonen

Godt passede hække og buske kan du i princippet nyde hele året. Ofte har man forskellige årsager til at plante buske eller hække – skygge, isolation eller måske som beskyttelse. Uanset hvad, så er det vigtigt at pleje dine buske eller hække på den rigtige måde, hvilket er enkelt at gøre efter nogle få enkle grundregler.

Tidpunkt for klipning

At beskære ifølge JAS-reglerne (juli, august, september) fungerer godt for de fleste hække og buske. Størstedelen af sorterne reagerer dårligere på at blive beskåret ved lave temperaturer, hvilket gør det bedre at beskære dem om foråret. 
En god tommelfingerregel er hellere at klippe ofte og lidt ad gangen om det modsatte, da hækken og buskene gerne bliver for vildtvoksende og svære at håndtere og behandle. Man bør beskære dem mindst en gang om året.

Der findes altså retningslinjer, som det kan være godt at følge, afhængigt af om det er sommergrønne eller vintergrønne planter. Men vær forsigtig! Det kan helt sikkert variere afhængigt af, hvilken type plante det er. Følg med i, hvad din hæk eller dine buske har det bedst med.
Vintergrønne buske og hække har det oftest bedst med, at du beskærer dem, inden de springer ud om foråret. Hvis det er nødvendigt, kan du endda trimme dem noget om efteråret. 
Sommergrønne buske og hække skal helst beskæres sent om efteråret eller tidligt om vinteren, hvor planterne er i dvale.

Om sommeren kan du finpudse så meget, du vil. Du skal bare være opmærksom på det dyreliv, der kan skjule sig i buske og hække! 
Hold øje med det og klip grene, der kommer ud under tilvækstperioden. Det får planten til at forgrene sig opad, og du få en tættere og mere fyldig plante.
Om sommeren kan det også være sådan, at hækken eller buskene får en kraftigere tilvækst, hvilket kan betyde, at den behøver en ekstra klipning. Der kan derfor være behov for to større klipninger – en om foråret/begyndelsen af sommeren og en i slutningen/begyndelsen af efteråret.
 

Sådan gør du!

  • Når hæk og buske er vokset op, skal de regelmæssigt plejes. Hvis du har en lang hæk, kan det være godt at have en sigtelinje at klippe efter, så det ikke bliver skråt. Så kan du bare spænde en tråd eller et reb op, så du kan klippe efter den. Hvis du har mulighed for en lasermåler, fungerer det også fint.
  • Hvis hækken eller buskene derimod være meget tynd eller helt har tabt formen, kan det være godt at begynde forfra og klippe den helt ned. Vær omhyggelig med at tjekke den type hæk eller busk, du vil klippe ned, da det ikke er godt for alle slags. 
    Foryngelsesbeskæring bør kun ske, hvis der er behov for det, for det tager lang tid for  hækken at vokse op igen.
  • Det første du skal gøre, er at beskære de store grene, som stikker ud. Derefter kan du begynde finbeskæringen og forme, jævne eller tynde ud i hækken eller busken. Det bedste er at begynde oppefra og arbejde sig nedad.
  • For at sørge for, at de nederste grene får tilstrækkeligt lys, og at planten ikke taber bladene, er det vigtigt at beskære i konusform.
  • Sørg for, at værktøjets blade er skarpe, for at få så hurtig en genvækst som muligt. Hvis du har et sløvt blad, er der risiko for, at du klemmer grenen sammen ved klipningen, og på den måde forhindrer du en ny gevækst.
  • For at buske og hække skal have det godt, har de også ind imellem brug for et energispark. Gødning vil forsyne plante med den næring, den har behov for, og samtidig forbedre jordstrukturen.