Planter

Pleje

Mere om Hortensia

ArtHydrangea
FamilieHydrangeaceae


Hortensiaen blomstrer over en lang periode. Den producerer store stande med mange små blomster fra sidst på foråret og frem. Det er en populær og hårdfør busk til såvel bede som krukker.  

De fleste varianter til haven stammer fra H macrophylla. Der findes to hovedtyper af blomster. Den første hovedtype er Mopheads, som er store, næsten cirkelformede blomster. De er anvendelige som hække og er kendetegnet ved deres tendens til at skifte farve afhængig af jordens PH-værdi. Den anden hovedtype er Lacecaps, som har fladere, mere åbne og yndefulde blomster. De bliver omkring 1,5 meter i højden og bredden.  

Andre grupper inkluderer Hydrangea quercifolia, som har egebladslignende blade og kegleformede, hvide blomster, Hydrangea arborescens, hovedsageligt Annabelle, med store ægformede hvide blomster samt den topformede Paniculata Hydrangeas som eksempelvis den mintfarvede Limelight. Der findes også den klatrende Hydrangea petiolaris, som har små hvide blomster om sommeren, og som kan blive 15 meter høj. 

Sådan plantes hortensia
Hortensiabuske trives under træer og i det hele taget steder, hvor der er køligt og delvis skygge, og hvor jorden er fugtig og veldrænet.  
Plant dem og anvend derefter regelmæssigt et dækningsmateriale med masser af organisk materiale, som eksempelvis havekompost eller bladjord.

Farverne på hortensiaens blomster bestemmes ikke kun af sorten, men også af jordens surhedsgrad. Jo mere basisk jorden er, des mere lyserøde bliver blomsterne, og jo mere sur jorden er, des mere blå bliver blomsterne. Hvide blomster påvirkes ikke af jordens PH-værdi. Man holder de blå blomster blå ved at plante dem i sur jord eller ved at anvende et blandingsmiddel, der er udviklet til at holde dem blå. Det kan købes i diverse havecentre.  

Hortensia bør vandes rigeligt i tørre perioder. Det ideelle er at vande hortensia med regnvand, da vand fra hanen kan gøre, at blå blomster bliver lysviolette eller lyserøde.  

For at hortensiaen skal holde sin form, bør døde blomster og stilke fjernes året rundt. Døde blomster kan fjernes efter blomstringsperioden, men hvis de får lov at blive siddende, vil de beskytte de nye knopper mod frost.

Hortensia blomster på sidste års skud, og derfor skal beskæring finde sted sidst på vinteren eller først på foråret. Fjern de ældre stilke for at fremme væksten af nye. Du kan også forny en plante, der er i dårlig stand ved at skære alle stilkene af, men planten vil ikke blomstre før det følgende år. Hydrangeas paniculata og arborescens har godt af hård beskæring om foråret.

Formering af hortensia
Om sommeren tager du halvmodne stiklinger, som vil slå rødder i løbet af nogle uger. Placer potten et lunt sted, f.eks. i et vindue. Bladene skal skæres horisontalt for at mindske transpiration.