Hvepseplagen

Vi kender det alle – lige som vi har sat os til bords udendørs for at nyde et måltid mad eller hygge os med kaffe og wienerbrød på terrassen, begynder sværme af irriterende hvepse at kredse hidsigt omkring os.

I sensommeren begynder tusindvis af "arbejdsløse" hvepse at sværme planløst rundt i haven. Hvert forår etableres en ny koloni af en hvepsedronning, som har overvintret i dvale. I de næste par måneder knokler hendes arbejdere med indsamling af føde til boets nye hvepselarver. Det karakteristiske hvepsebo kan huse op til 10.000 individer, og når det nye kuld dronninger forlader boet sidst på sommeren, går kolonien langsomt til grunde for helt at forsvinde med den første frost.

Sød tand skaber problemer
Når de mange arbejdshvepse ikke længere skal skaffe føde til hvepseboets larver, begynder de at flyve planløst omkring. Det er normalt især i perioden august-september, at deres hang til søde sager for alvor begynder at blive et problem for os mennesker. Det er nemlig de færreste, som ønsker at dele mad med en arrig hveps. I værste fald kan man pådrage sig livstruende hævninger, hvis man stikkes i mund og svælg eller er overfølsom over for hvepsens gift. Der er derfor god grund til at begrænse de ubudne gæsters besøg på vores madvarer.

Bliv hvepsene kvit
Det er heldigvis muligt at sætte en effektiv stopper for de flyvende plageånder. Prøv fx Natria Fluespray, der er et af markedets mest effektive midler mod flyvende insekter. Natria Fluespray er let nedbrydelig og bygger på et naturligt aktivt stof kaldet pyrethrum, som udtrækkes fra krysantemum blomsten. Fluesprayen, som er en aerosol, har øjeblikkelig virkning, når den sprøjtes direkte på hvepsene, og den er godkendt til anvendelse indendørs i huset, men er også effektiv til bekæmpelse af fx hvepseboer i havestuer, på terrasser, i garagen eller under taget. For at opnå det bedste resultat, er det en god ide at vente til hen under aften, når hvepsene er søgt tilbage til boet - herefter sprøjtes boet grundigt direkte i indgangen. For svært tilgængelige hvepsebo medfølger der også et smart lille forlængerrør til at påmontere sprayen, hvilket gør det lettere at sprøjte op eller ind i et hvepsebos indgang.