Hvordan planter man frugttræer og planter?

Når man skal plante frugttræer eller planter, er det meget vigtigt at begynde forberedelserne et godt stykke tid før selve plantningen finder sted.

Det første trin er at forberede jorden ved at grave et stort hul. Hullet skal være tre gange bredere end beholderen, som planten befinder sig i, og ligeså dybt som røddernes længde. Forbered dig på, at du er nødt til at grave et hul der er ca. 70-80 cm i diameter og ca. 60 cm dybt. Jorden rundt om hullet løsnes forsigtigt, for at blødgøre siderne, men undgå at det synker sammen. 

Plantning af træ eller planter i beholdere  
Hvis du udplanter et træ eller en plante, du har købt i en beholder, så dæk jorden i bunden af hullet med et lag dækningsmateriale for at forhindre, at der kommer ukrudt. Efterfølgende tilsættes kompost eller gødning. Derefter er det bedst at tilføje et lag af pottejord til at danne en lille bakke/top, hvor du placerer rødderne.

Fjern beholderen og placer rødderne på bakken. Træk lidt i rødderne, men pas på ikke at knække eller beskadige dem eller jordklumpen rundt omkring rødderne.

Jorden i hullet bør ikke være for kompakt. Den skal være løs og fugtig, men ikke for våd. Det er vigtigt at vande jorden, hvori planten er placeret, for at få den til at vokse ordentligt.

Til sidst fylder du hullet med jord og sørger for ikke at dække jorden, der var med i beholderen. Det er nemmere at være to personer om dette, så den ene kan holde træet, mens den anden fylder hullet med jord.

Sæt en pæl dybt ned i jorden, der skal bruges som støtte til træet eller planten. Træet fastgøres med et bånd, som enten kan være af plast eller kokosfibre. 

Plantning af træer med bare rødder
Det fungerer på samme måde som beskrevet ovenfor, men sørg for, at rødderne holdes fugtige hele tiden inden det plantes ud.

Det bedste er at forberede plantehullet mindst en måned før, du planter træet. Sørg for at hullet er stort nok. Dækningsmateriale og gødning skal lægges i bunden af hullet, og derpå sætter du rodknolden. Rødderne skal du sprede ud, men pas på ikke at skade dem. De ydre rødder skal have mere plads til at vokse.

Fyld hullet med jord, men pas på ikke at ramme planten, så du skader den.