Gøde

Planter

Pleje

Mere om Kartoffel

Art: Solanum tuberosum  
Familie: Solanaceae


Kartofler trives under milde forhold, men tåler også koldt vejr. Den optimale væksttemperatur er 15oC.

For at opnå det bedste resultat bør du plante en knold i stedet for at dyrke kartofler fra frø. Knolden fra kartoffelplanten er faktisk den del, man spiser. Det bedste er at anvende knolde fra en anden region i stedet for dem, som vokser i din egen have, helst fra bjergregioner. Dette giver en bedre høst.

Undersøg knoldene, inden du planter dem for at udvælge de bedste. Kig efter udviklede ”øjne” og knolde, der er 4-8 cm i diameter. I koldere, nordlige regioner skal knolden plantes mellem februar og juni og i mere sydlige regioner i Europa skal den plantes fra september til december.

Plant kartoflerne i rækker og med 30 cm mellemrum. Der bør være 50-60 cm imellem hver række. Det er også muligt at formere store rodknolde ved deling. Del rodknolden i lige store dele med 2-3 ”øjne” på hver. Lad delene få luft i 3-4 dage. Den nemmeste måde at plante på er at skabe en lang, smal 7-10 cm dyb fuge, hvori knoldene placeres og dækkes med jord.    

Jorden bør være en løs almindelig struktur, som er dyb og kold med en lettere sur pH. Kartofler skal beskyttes mod frost, mens de vokser. Den bedste måde at beskytte dem på er ved at lægge jord op mod det voksende skud. Efter de første par uger bygger man så en forhøjning rundt om planten, som når op til 2/3 af den. Fortsæt med at tilføje jord, så kartoffelknolden aldrig bliver udsat for direkte sollys.      

Mens kartoflen spirer har den behov for meget lidt vand, og vanding bør kun ske, hvis det er nødvendigt at holde jorden kølig.

Sæson: Hvornår du skal høste kartofler
Kartofler er en urteagtig plante, der er nært beslægtet med tomater, peberfrugter og auberginer. I begyndelsen har kartoffelplanten opret vækst, og den bliver maksimalt 150 cm, og når den er fuldvoksen, begynder bladene at visne og blomsterne falder af. Dette indikerer, at kartoflen er klar til at blive høstet.   

Når bladene bliver gule, kan du trække i stilken, og under jorden finder du spiselige knolde. Normalt høstes kartofler fra juli til september. Når de er høstet, bør kartoflerne have lov til at tørre et par dage, hvorefter de er klar til opbevaring et koldt, mørkt sted, hvor de kan holde sig i flere måneder.