Gøde

Planter

Pleje

Mere om Nåletræ

Art: Various
Familie: Taxaceae; cupressaceae; pinaceae


Nåletræer kan tilføre megen struktur og nærhed til din have, hvis de udvælges og dyrkes med omsorg. De kan dog også få haven til at se livløs ud, hvis de plantes tilfældigt, da de ser ens ud hele året.

Der findes en hel del sorter, som egner sig godt i haver, og disse kan købes i havecentre og på planteskoler, og der dukker hele tiden nye sorter op. Nåletræer fås i mange farver f.eks. grøn, gylden, bronzefarvet, grågrøn og metalblå og selv i flerfarvet. Formerne varierer fra miniature sorten thuja til parasol pine, fra hængende cedertræer til ægte cypres. 

Sådan plantes nåletræer
Nåletræer er nemme at dyrke og meget hårdføre. Mange sorter trives i næringsfattig og tør jord.

De lever længe, giver struktur og er nemme at plante. Tilsæt organisk materiale til plantehullet og bland det godt med jord og vand, inden du anvender et dækningsmateriale, som vil hjælpe med at holde jorden fugtig og forhindre, at der vokser ukrudt.

Nåletræer bør udvælges efter, hvor de skal placeres og efter den virkning, du ønsker, de skal have. En del nåletræer som eksempelvis Leylandii cypress er kendt for at vokse meget hurtigt, mindst 1 meter pr. år, og de fylder meget, hvis ikke de beskæres. Dværgsorterne vokser 1-2 cm pr. år.  

Formering af nåletræer
Alle varianter af nåletræer, på nær de langsomt voksende, kan let dyrkes ved stiklinger. Tag halvmodne stiklinger med "hæl",” som er et lille stykke af den gren, skuddet vokser på. Det kan tage op til et år, før nåletræer slår rødder.