Plæneluftning: Hemmeligheden bag en sund græsplæne

Plæneluftning er en af de bedst bevarede hemmeligheder, når det handler om at skabe en smuk græsplæne.

Plæneluftning er en af de bedst bevarede hemmeligheder, når det handler om at skabe en smuk græsplæne. Denne oversete metode er vejen til en sund græsplæne, der kan modstå tørke, sygdomme og hverdagens slitage.

Hvad er plæneluftning?
Når du lufter en græsplæne, laver du huller i plænen og i jorden under plænen ved enten at trykke små pigge ned i græsset og i jorden eller ved at kratte små propper af jord op, hvilket kaldes ”coring”.

Plæneluftning giver flere resultater:

  • Ilten kan nå ned ned til græssets rødder og jorden.
  • Gødning og næringsstoffer kan trænge ned i jorden og komme i kontakt med rødderne.
  • Vand absorberes mere effektivt og optages nemt af rodsystemet.
  • Kompakt jord bliver mere løs.

Hvorfor er plæneluftning nødvendigt?
Hvis græs bare får lov til at gro, bliver det meget højt og pjusket, og rødderne søger dybt ned i jorden. Disse dybe rødder ville bryde jorden op og danne et anker, som ville gøre, at plænen nemt kunne modstå sommervarme og tørke. Den almindelige haveejer lader dog ikke bare græsset gro. I stedet klipper, passer og plejer de fleste plænen, så det ligner et skinnende grønt tæppe. De aktiviteter der er forbundet med at få en smuk græsplæne gør, at jorden komprimeres og rødderne dermed ikke udvikles og trænger ned i jorden.  

Hvis en græsplæne vokser i flere år uden luftning, vil jorden under plænen med tiden blive meget hård, og gødning og vand kan ikke slippe igennem. Jo mere komprimeret jorden bliver, jo mindre vokser græsset, og efterhånden bliver det tyndt og vil til sidst dø.

Fordele ved plæneluftning
Det absolut bedste ved plæneluftning er, at komprimeret jord bliver mere løs, hvilket har mange positive effekter, som gør græsset sundere:

  • Græsrødder kan nemt trænge ned og sprede sig i den løsnede jord, hvilket gør græsset mere hårdført, så det kan modstå sommervarme og tørke.
  • Når plænen er luftet kan gødning og vand nå plantens rødder, hvilket fremmer væksten.
  • Tykt og sundt græs er mere hårdført og modstandsdygtigt over for skadedyr og ukrudt og giver din have et smukt udseende.