Så frø udendørs

At så indendørs er én måde at begynde at plante i haven på. En anden mulighed er at så frøene udendørs direkte i jorden. Denne metode kaldes direkte såning, og det er en simpel metode, der giver et godt afkast.

I modsætning til såning indendørs så er der en række uforudsigelige ting, du skal tage højde for, når du sår udendørs som f.eks. vejret, dyreliv og insekter. På trods af dette er der mange grøntsager, etårige planter, urter og flerårige planter der nemt spirer, selvom de er sået udendørs.

Grøntsager
Direkte sået grøntsager, som f.eks. gulerødder og radiser, er ikke gode at så indendørs og derefter udplante. Rødbeder er nemme at udplante, men de trives bedre, når jorden er kold, så der er ingen grund til at så dem indendørs.    

Sorter der elsker varme, som f.eks. tomat, peberfrugt eller aubergine giver en bedre høst, såfremt de ikke sås direkte i jorden, især i områder hvor sommeren er kort. Sæt i stedet disse indendørs. Andre arter som foretrækker varme, som f.eks. græskar, squash, agurk, bønner og melon trives hvis de sås udendørs, når der ikke længere er risiko for frost.

Blomster
Nogle blomster, herunder ærteblomster, ridderspore og kornblomster, spirer bedst i kølig jord og bør plantes udendørs i jorden først på sæsonen.

Etårige planter, som er lang tid om at vokse, er bedre at så indendørs. Andre etårige planter vokser fint, når de sås udendørs.

Trin for trin

Forberedelse af jorden. Anvend en rive eller en plantegaffel til at løsne jorden. Del store jordklumper og fjern stokke, sten og rødder. Tilsæt gødning og kompost for at gøre jorden så velegnet som muligt. Afslut med at skabe en jævn overflade.

Grav ned. På de fleste frøposer står der, hvor dybt frøet skal sås. Tommelfingerreglen er at så på en dybde svarende til tre gange frøets diameter, men der er visse undtagelser. Nogle frø har brug for lys for at spire og skal sås i jordoverfladen. Tryk denne slags frø ned i jorden med en planteske, så fugten gør, at de spirer.

Følg disse råd om såning:

  • Hvis jorden indeholder meget ler og har tendens til at revne, når den tørrer, så dæk frøene med en startblanding, som du kan købe i specialbutikker.
  • Når du sår meget små frø, så bland frøene med sand for at få en bedre spredning.
  • Når du sår større frø, herunder ærter og bønner, så lav en lang fuge og placer frøene med den rette afstand mellem hvert frø. Du kan også anvende en bambuspind eller en blyant til at lave små individuelle huller i jorden, hvori du placerer frøene. 

Fugtighed er vigtigt. Efter du har sået frøene, skal der vandes forsigtigt. Undgå at vande kraftigt, da det kan få frøene til at spredes. Det er meget vigtigt, at jorden holdes fugtig. Hvis du har sået frø et solrigt sted, betyder det, at du muligvis skal vande to gange om dagen.

Sæt pinde i jorden der, hvor du sår. Afmærk de steder, hvor du har plantet, specielt hvis du har plantet dem mellem andre planter. Anvend noget der tydeligt viser, hvor du har sået. Det kan f.eks. være træpinde og sejlgarn eller plastikpinde.

Hold øje med skadedyr. Beskyt dine planter mod snegle, larver, orme og insekter.