Sådan beskæres roser

Jo mere du beskær dine roser, jo større bliver blomsterne. Rosenplanter der beskæres i mindre grad vil muligvis producere flere blomster, men de er ofte mindre og af dårligere kvalitet.

Mange frygter at beskære roser, fordi forskellige typer af roser kræver forskellige beskæringsmetoder. Hvornår du skal beskære og hvor meget kan også være vidt forskelligt afhængig af hvilken type rose, der er tale om. Floribundaroser har kun behov for let beskæring for at blomstre, mens den storblomstrende Hybrid Tea Rose skal beskæres kraftigt for at beholde dens prangende blomster.

Der er mange vigtige grunde til, at roser skal beskæres, og disse er blandet andet:

  • For at reducere plantens størrelse.
  • For at næringsstofferne går til de stærkere stilke, så de producerer større og bedre blomster.
  • For at give busken struktur og en smuk form.
  • For at fjerne de grene, der er døde eller ødelagte. Disse kunne tage værdifuld næring fra resten af planten.
  • For at tilskynde væksten af nye skud. 

Beskæring om vinteren
For at opnå det bedste resultat bør du beskære dine roser om vinteren, når planten er i hvile. Vinterbeskæringen skal foregå sidst på vinteren, når alle bladene er faldet af, og inden de nye blade og knopper begynder at komme frem. 

Umodne rosenplanter, der ikke har sat sig helt, skal beskæres varsomt og ikke så kraftigt som de modne planter. I de første par år bør du lade et vist antal knopper og stilke sidde uden at beskære dem.

Beskær i forhold til plantens størrelse og alder. Normalt bør du lade 4-8 stilke være tilbage, men hvis det er en mere kraftig variant, kan du beskære den mere hårdt. Med undtagelse af klatreroser så gælder, at jo hårdere du beskær, jo bedre bliver den efterfølgende blomstring.  

Udgå at beskære de stærkeste knopper, som sidder på de midterste stilke og ofte ved siden af de saftige blade. Du bør sikre dig, at de tilbageværende knopper peger udad, så de vokser ud fra stilken. Disse knopper har tendens til at producere de største og smukkeste blomster.

Hver enkelt plante vil bestå af gamle og nye stilke. Udvælg dem, der giver planten den bedste form, og skær de resterende stilke af, især de ældre stilke. Du bør altid efterlade et sideskud på ældre stilke og skære alle de nye, der er dannet i løbet af sommeren af.

Beskæring om sommeren
Sommerbeskæring består af at fjerne alle de visne blomster efter den første blomstring. Beskær inden der dannes hyben, da disse tømmer plantens energidepoter og forhindrer, at den blomstrer igen senere på sæsonen. Så snart du har fjernet blomsterne, vil planten skynde sig at producere nye blomster, og den vil blomstre igen inden for 6-10 uger afhængig af sorten.    

For at dine roser skal blomstre kontinuerligt i sommermånederne kan du gentage denne procedure flere gange frem til ca. 6 uger før frosten sætter ind.

Beskæring af klatreroser
Klatreroser har en blødere og mere buet stilk end traditionelle rosenbuske. De kan dyrkes i lav højde eller anvendes til at dekorere pergolaer, espalierer, terrasser eller til at “klatre” op ad en mur. De skal støttes, men producerer ekstra gode blomster, når de vokser horisontalt.    

Først skal du udvælge de mest kraftige nye stilke, som vil producere stærkere og mere spektakulære blomster og isolere dem. Derefter skærer du alle de gamle dele, som måske er 3-4 år væk. Sørg for støtte til de nye skud, så de kan vokse horisontalt og give det bedste resultat.

Beskæring af rosenbuske 
Først fjernes de overskydende blade, hvorefter de tilbageværende grenene skæres, så de er ca. 15 cm lange. Du bør tænke på at give busken en smuk form, når du trimmer den. Pas på at rosenbusken ikke bliver for stor, da det vil gøre den vindfølsom.

Hvis der er rodskud ved foden af rosenbusken, bør du fjerne dem for at undgå, at de tager næring fra rosenbuskens vigtige grene. 

Beskæring af miniatureroser (dværgroser)
Miniatureroser kræver minimal beskæring, og hvis der er tale om dværgvarianten, så kræver de slet ingen beskæring. For at bibeholde næringsstofferne fjernes døde eller beskadigede grene. Hvis det er nødvendigt for at give planten den ønskede form, kan du klippe nogle af de tilbageværende grene.