Sådan ved du, om plænen har brug for at blive luftet

Vedligeholdelse af græsplænen består af nogle få opgaver: Klipning af græsset, gødning, fjernelse af ukrudt og luftning.

Vedligeholdelse af græsplænen består af nogle få opgaver: Klipning af græsset, gødning, fjernelse af ukrudt og luftning. Hvis du udfører disse opgaver regelmæssigt, bliver dit græs hurtigt perfekt. Det er nemt at se, når plænen trænger til at blive klippet, gødet eller hvornår der skal fjernes ukrudt, men det er sværere at se, hvornår plænen trænger til at blive luftet, med mindre du kender symptomerne. 

I nogle tilfælde behøver du ikke teste græsplænen for at se, om den bør luftes. Jord som der trædes meget på, så den bliver kompakt, kræver regelmæssig luftning. Kompakt jord klemmer græsrødderne, og forhindrer dem i at fungere, og dermed forhindrer det også græsplænen i at blive frodig. Hvis der køres på græsplænen, ser den sikkert allerede tynd og slidt ud. Vægten på et køretøj – selv en plæneklipper – gør jorden kompakt, så det er vigtigt at ændre mønster og retning, når du klipper, for at jorden er længere tid om at blive kompakt.      

Tung, lerrig jord eller et lag stråtag er også tegn på, at plænen bør luftes. Plæner der ofte betrædes visner hurtigt i tørt vejr og har, ligesom plæner som indeholder meget kløver, også behov for at blive luftet. Hvis græsset holder op med at vokse i augustvarmen, og jorden føles hård som sten, skal du lufte plænen. Sidst men ikke mindst, hvis du aldrig har luftet din plæne, er der stor sandsynlighed for, at du bør gøre det, men det er en god idé at lave en test for at være sikker.

En simpel plæneluftningstest
En nem måde at finde ud af, om jorden er meget kompakt er ved at stikke en skruetrækker eller en blyant ned i jorden. Hvis jorden er meget kompakt, er det en svær opgave. For at være helt sikker kan du også anvende en skovl. Hvis du nemt kan stikke bladet på skovlen halvt ned i jorden, er jorden ikke kompakt. Har du derimod problemer med at stikke skovlen i jorden, eller er du oven i købet nødt til at hoppe på den, så bør du lufte plænen.

Luftning checkliste
De tegn, der indikerer, at du bør lufte plænen er:

  • Plænen står under vand, når det har regnet.
  • Der kører eller parkerer biler på plænen.
  • Det er svært at stikke en skruetrækker eller en blyant ned i jorden
  • Tyk, lerrig jord.
  • Tyndt, ujævnt og bart græs.