Snegle - En af årets største sommerplager

Samtidig med, at haven begynder at spire, begynder også de frygtede iberiske skovsnegle – også kaldet dræbersnegle – at krybe frem fra deres gemmer. Men opgiv ikke håbet! Der er flere forskellige måde at forsøge at komme af med de uvelkomne havegæster på.

Storspiserne

De snor sig rundt i din have og indbyder gerne sig selv til at spise diverse godbidder. De er heller ikke kræsne – der tygges på alt lige fra bedet til grønsagshaven. At sneglene spiser så meget, handler om en stor appetit sammen med det enorme antal snegle. 
Men de spiser ikke bare i din have – de spiser også gerne hinanden! Så tænk på at fjerne de døde eller tilskadekomne snegle, da de udsondrer en duft, som lokker andre snegle til at holde fest på dem.
Det triste er, hvis sneglene har taget godt for sig i haven, så er det meget svært at komme af med dem. Derfor er det også meget vigtigt at forsøge at få bugt med dem så hurtigt som muligt

Indsamling af snegle
Snegle er hermafroditter, hvilket betyder, at de kan parre sig med sig selv. Den største del af formeringen sker dog mellem to snegle. En snegl kan producere op til 400 æg pr. sæson, så ihærdig indsamling af dem vil kunne mærkes i længden! 
Den bedste indsamling af dem sker om morgenen eller aftenen, når det er lidt køligere udenfor. Der er de mest aktive. Pas på ikke at indsamle snegle med hænderne, men brug f.eks. en spade, en stegepincet eller lignende. Slimen er ikke giftig – men det er ikke så dejligt at få på hænderne.

Tips! Tænk på ikke at smide de døde snegle på komposten eller direkte på jorden. Sneglene er fulde af æg, som klækkes og bliver til nye snegle. Grav dem i stedet ned, så de ikke lokker flere til sig.

Forskellige bekæmpelsesmetoder

  • En enkel og hurtig måde er at klippe eller skære hovedet af dem.
  • At lægge dem i kogende vand er en anden skånsom måde.
  • Læg dem i en dåse eller plasticpose og stop dem i fryseren.
  • Ølfælder – lav to hold i en plastbeholder med øl og prøve at sætte beholderen i niveau med jorden, så det er nemt for sneglene at komme i men ikke ud.
  • Hold græsset kortklippet. Langt græs bliver ofte fugtigt, og det passer sneglene godt.
  • Læg striber af kalk omkring de planter, du vil beskytte.
  • Sneglemidler er en anden meget effektiv måde at bekæmpe dræbersnegle på. Vælg helst et KRAV-mærket middel, så er du samtidig skånsom over for miljøet.