Gøde

Planter

Pleje

Mere om Spinat

Art: Spinacia oleracea  
Familie: Chenopodiaceae


Spinat er et hårdført medlem af køkkenhaven med mørkegrønne blade, der kan have mørkerøde årer og stilke. Den vokser hurtigt og kan høstes allerede seks til otte uger efter, at frøene er sået. Hver plante kan producere blade over en periode på to til tre måneder.

Den eneste svaghed der er, når man dyrker denne grøntsag, er dens tendens til at løbe i stok, når det er meget varmt og tørt. Når en grøntsager løber i stok, kan den pludselig blomstre, hvilket tager næring fra bladene og påvirker deres smag og selve høsten. Men nu findes der nye spinatvarianter, der ikke så nemt løber i stok, og som i øvrigt også er mere modstandsdygtige over for meldug.  

Sådan plantes spinat
Det er nemt og hurtigt at dyrke spinatblade og generelt forholdsvis problemfrit. Dermed kan du have nærende spinat i dit køkken i mange måneder om året.

Det anbefales at så mange frø og af flere omgange, da bladene skrumper meget ind, når de tilberedes, så der skal en stor høst til for at kunne bruge spinaten til madlavning. Spinat kan også sås i mellemrummet mellem andre grøntsager, der er længere tid om at gro, f.eks. majs.

Spinat trives i let skygge og i næringsrig fugtig jord, så bland masser af organisk materiale i jorden inden såningen. Gødning der er rig på kvælstof er en god hjælp. Frøene sås direkte udendørs og så overfladisk som muligt på 1 cm dybde og med 2,5 cm afstand mellem frøene. Der bør være en afstand på 30 cm mellem rækkerne. Tynd ud så der er 20 cm mellem planterne. 

De spirer meget hurtigt, normalt går der under syv dage. For at kunne høste over en lang periode kan du så frø hver tredje til fjerde uge fra først på foråret, når du vil høste om sommeren eller sidst på sommeren for at høste om vinteren.

Om sommeren bør du vande rigeligt, for hvis rødderne bliver tørre, er der chance for, at de løber i stok. Pluk de nye blade nu og da og brug dem i salat og anvend de større blade til dampning og stuvning. Hvis planterne plukkes jævnligt vil de danne flere blade over en længere periode. Samtidig skabes der en bedre luftcirkulation, og dermed bekæmpes meldug, som kan skade bladene.