Stueplanter: En guide til at få smukke planter

For det meste er det ejerens skødesløshed, der medfører, at stueplanter får problemer og dør. Dette kan nemt undgås med lidt pleje og opmærksomhed.

Det første du gør

Når du enten har købt eller fået foræret en ny potteplante til stuen, bliver den oftest placeret dekorativt og får herefter jævnligt lidt vand. Men hvis du lader planten eller blomsten blive i den krukke den kom i, skaber du ikke de optimale betingelser for planten.

Gode rutiner, når du har købt en ny stueplante:

  • De første par uger lader du den nye plante vænne sig til omgivelserne ved at lade den blive i den potte, du købte den i.
  • Når planten har stået et stykke tid, så omplanter du den i en ny potte.
  • Brug jordbaseret kompost. Kompost uden jord kan være svær at gøre våd igen, når først den er tør, hvilket kan være problematisk, da der er et tørt indeklima i de fleste hjem. Kompost uden jord har også en mindre næringsværdi. Jordbaseret kompost holder længere på fugtigheden og indeholder flere næringsstoffer.
  • Det er vigtigt, at planten står i ligeså meget jord, som da du købte den.
  • Husk at bruge en underskål, så potten eller overskydende vand ikke ødelægger møblerne.
  • En blanding af sten, skaller og glasperler ser smukt ud og hjælper med at holde jorden fugtig.

Vanding af stueplanter
Det er et stort problem, hvis stueplanter ikke får vand nok. Uregelmæssig vanding kan påvirke stueplanternes vækst og sundhed, og derfor er det en god idé at udvikle en vandingsrutine.

Et af de første tegn på, at planten ikke får nok vand er, at bladene begynder at hænge. Næste trin er, at bladene begynder at visne og blive brune. Alle stueplanter, inklusiv sukkulenter, har behov for at blive vandet engang imellem. Planter med mange store blade som f.eks. palmeliljer og fatsia kræver meget vand og tørrer hurtigt ud, så sørg for at følge de råd om vanding, der står på plantens etiket.

Når du vander stueplanter, skal du vande direkte i jorden og undgå at ramme selve planten. Der bør være huller i bunden af potten, så overskydende vand kan løbe ud. Hvis der ikke er huller i bunden af potten, skal du vande planten langsomt, så underskålen ikke bliver fuld af vand eller endnu værre får lov til at stå fyldt med vand. Meget få planter kan tåle at stå i vand, og rødderne rådner nemt, når det er tilfældet.

Planter kan også dø af at få for meget vand. Overvanding kan faktisk være lige så skadeligt som for lidt vand. Overvanding viser sig ved, at planten får gule blade og stilkene rådner, og ved at planten rammes af svampesygdomme. Alt i alt handler det om at moderere vandingen. 

Pleje af stueplanter
Pluk døde blomster og rådne blade af med det samme. Det forhindrer smitte og forrådnelse.

Ligesom alt andet i et hjem så kan en stueplante også blive støvet. Det påvirker ikke kun plantens udseende, men også dens sundhed, da bladene ikke kan ”ånde”, og planten bliver dermed mere modtagelig over for skadedyr og sygdomme. For at undgå dette bør du jævnligt tørre bladene af på over – og undersiden med en fugtig klud, både for at fjerne støv, men også fordi det får bladene til at se smukkere ud.

Centralvarme gør indeklimaet meget tørt, og det er ikke godt for stueplanter. Derfor er det en god idé at spraye dem med vand jævnligt. Du kan også øge rummets luftfugtighed ved at sætte åbne skåle med vand i nærheden af dine radiatorer. Det er godt for både planter og mennesker.

Temperaturudsving mellem dag og nat kan beskadige planterne. Stueplanter der står i vindueskarme er de mest udsatte, så sørg for, at de står inden for gardinerne eller persiennerne og ikke mellem disse og vinduet, da ingen planter bryder sig om at stå i træk.

Har stueplanter behov for lys?
Du bør sørge for, at din stueplante står i dagslys. De fleste planter har brug for lys for at trives og vil have svært ved at overleve, hvis de placeres i et mørkt hjørne. Der findes dog også planter, der ikke trives i direkte sollys og vil lide, hvis de placeres i et solrigt vindue. Generelt vil de fleste planter gerne have lys, men der er forskel på, om de trives i direkte eller indirekte lys. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i hver enkelt plantes behov. Det kan være en god idé at dreje potteplanten engang imellem, da planten dermed vil vokse ens hele vejen rundt, og samtidig forebygger det, at bladene bliver gule.

Gødning af stueplanter
Stueplanter har brug for gødning, især når de er ved at få knopper. Du kan opbevare gødningen ved siden af din vandkande, for at være sikker på, at du husker at anvende det.

Det er en god idé at sætte planten uden for på terrassen eller altanen om sommeren, når der ikke er risiko for frost. Regn gør planten ren, mens den friske lufte giver den nyt liv.