Gøde

Planter

Pleje

Mere om Syren

ArtSyringa vulgaris
FamilieOleaceae


Om foråret og først på sommeren er et blomstrende syrentræ et smukt syn, og selvom det blomster flygtigt (2-3 uger), så kompenserer dets skønhed og herlige duft for den korte blomstringsperiode.

De topformede blomster består af små, rørformede og tætsiddende blomster i forskellige farver fra hvid til lilla og lyserød såvel som den velkendte lavendelfarvede nuance. 

Alle syrener er løvfældende. Der findes er stort antal hybrider og dyrkede varianter, f.eks. dobbeltblomstrende syren, så der kan vælges mellem træer, der bliver 4,5 meter, når de er fuldvoksne, og de mere langsomt-voksende, kompakte buske som f.eks. Syringa meyeri Palabin, som ikke bliver over 1,5 meter høj, og som passer godt i en lille have eller i en kasse.     

Sådan plantes syrener
Syrener er hårdføre og blomstrer pålideligt hvert år, hvis man ikke beskær dem. Selvom syrener kan vokse i forskellige jordtyper, så foretrækker de en let basisk jord, der er gødet og veldrænet.   

De vokser bedst et solrigt sted og har godt af gødning og jorddækning en gang om året. Syrener er særdeles anvendelige i blomsterbuketter. 

Syrener kræver meget lidt beskæring for at blomstre, men svage og visne grene kan skæres af efter blomstringsperioden er ovre.

Meldug kan være et problem, hvis der er dårlig luftcirkulation, så det er en god idé at beskære rundt omkring syrenen for at den står åbent. Såfremt det er muligt, bør du fjerne døde blomster de første par år. Der dannes hurtigt rodskud, og disse bør fjernes fra syrenen.

Formering af syrener
Du kan formere syrener ved at tage nye stiklinger om sommeren.