Gøde

Planter

Pleje

Mere om Tomat

Art: Solanum Lycopersicum
Familie: Solanaceae


Tomater stammer fra et meget varmt klima, og derfor kræves der varme forhold for, at tomater trives. Af samme årsag dyrkes tomater ofte i drivhuse i Danmark. Den optimale temperatur er 20-24 °C, og tomatplanten er meget kuldefølsom.

Sådan plantes tomater
Tomater kan vokse i al slags jord, men foretrækker en afbalanceret jord, der enten er lettere sur eller en smule basisk. Jorden skal være meget fugtig, men ikke dyngvåd, og så skal den indeholde meget organisk materiale. Tomatplanten skal vandes regelmæssigt.

Gødning er en vigtig del af tomatplantens trivsel. Inden plantningen finder sted skal jorden være godt forberedt, ved at der gødes med  (30g/m²).  I løbet af den tid planten dyrkes, skal der gødes mindst tre gange med den samme dosis gødning, som inden plantningen. Første gang du skal tilsætte gødning er, når de første blomster viser sig og anden gang er, når den anden blomstring finder sted. Tredje gang der tilsættes gødning bør dosen være 50 gram pr. kvadratmeter, mens der fjerde gang bør tilsættes 20 gram per kvadratmeter.

Når tomaterne blomstrer og bærer mange frugter, tilsættes der vandopløselig gødning, når der vandes.

I varmere områder kan man så frø direkte i jorden mellem marts og maj, hvor de nemt vil gro, hvis de plantes et beskyttet sted og i direkte sollys. Frøene plantes i rækker med en afstand på 20-60cm mellem hvert frøhul og med en afstand på 1-1,5 m mellem hver række. Hvis tomatplanten dyrkes indenfor eller i beskyttede såbede, bør du så frøene fra december til februar, hvor du placerer 3-4 gram frø pr. m² på 2-5 mm dybde.      

Hvis du synes, det er nemmere, kan du også købe færdige frøplanter på diverse planteskoler, og de er plantet på samme måde, som beskrevet ovenfor. 

Tomatplanten kræver støtte, når den vokser.

Hvornår du skal høste tomater
Tomaten er en urteagtig plante, som inddeles i to kategorier. Den første kategori kaldes determinate sorter, eller busk-, potte- eller flerstammede tomatsorter, som kan høstes en gang pr. sæson, og som ikke bliver så store. Den anden kategori kaldes indeterminate sorter eller snoretomater, som bliver ved med at vokse og producere frugter indtil de ødelægges af frosten. Indeterminate sorter kan blive over 1 meter høje.   

Når tomatplanten blomstrer, får den gule blomster, der giver en kødfuld frugt med små frø i.

Der findes mange forskellige tomatvarianter, der varierer i størrelse og form, lige fra små cherrytomater til den store bøftomat. Tomater kan være runde, ovale, aflange eller drue - og kirsebærformede.

Tomater begynder at blomstre i løbet af sommeren og skal høstes, når frugten er moden, selvom en del salattomater høstes tidligere for, at de skal være mere faste i kødet.