Tulipan

Tulipaner klassificeres på adskillige måder, men den mest anvendte er efter blomstringsperiode. Få mere at vide om Tulipan

Pleje

Mere om Tulipan

Tulipaner klassificeres på adskillige måder, men den mest anvendte er efter blomstringsperiode, hvor der findes tre grupper:

  • Tidligt blomstrende tulipaner
  • Midt – på - sæsonen blomstrende tulipaner
  • Sent blomstrende tulipaner

Blomstringsperioden kan vare over halvanden måned. Ved at plante forskellige klassifikationer af tulipaner kan du have blomstrende tulipaner i mange måneder. Den generelle blomstringsperiode er fra marts til maj.  

Tulipaner fås i mange farver f.eks. hvid, lilla, sort, violet, lyserød, gul, abrikosfarvet og rød. Blomsterbladene kan også være stribede, spættede og varierende.

Tulipaner varierer meget i højden fra 15cm – 75 cm, og de bør plantes med en afstand på mindst 15 cm.  

Sådan plantes tulipaner

Tulipaner bør plantes om efteråret for at de blomstrer om foråret. I varmere regioner fra september til november. Tulipaner trives i lerrig, næringsrig jord, der er veldrænet. Alle tulipansorter kan ikke tåle, at jorden er dyngvåd. Jorden bør forberedes på forhånd, og der tilsættes gødning, hvis det er nødvendigt. Undgå ellers gødning for ikke at risikere, at løgene rådner. 

 

Løgene plantes 10-15 cm dybt afhængig af løgets størrelse. Tulipaner har behov for at hvile svalt, og når de plantes i denne dybde beskyttes løgene mod store temperaturforskelle. Tulipanerne plantes et sted, hvor der er direkte sol, og hvor de er beskyttet mod vinden.

Tænk på hvilken effekt du ønsker, at tulipanerne skal give og placer løgene derefter. De bør dog placeres med mindst 10-25 cm afstand. Det kan give en imponerende effekt at placere mange løg samme sted i haven.  

Formering af tulipaner

Selvom tulipaner er stauder, så anvendes de ofte som etårige planter, eftersom andetårs blomstringen bliver af dårlig kvalitet. Formering sker ved deling. Sideløg fjernes fra hovedløget, når blomstringsperioden er ovre, og disse plantes med det samme. Der kan gå op til 2 år, før de nye løg blomstrer.  

Art: Tulipa spp
Familie: Liliaceae